Dijital dünyada değişen tüketim alışkanlıkları, her gün yaşamlarımıza eklenen gelişmeler ve son zamanlarda pandemi süreciyle birlikte e-ticaret sektörü hızlı bir ivme ile büyümeye devam ediyor. Bununla beraber e-ticaret sektöründe faaliyet gösteren istisnasız tüm firmaların amacı online trendleri takip ederek daha fazla ürün ve hizmet satışı yapabilmek! Potansiyel müşterilerinize bir adım daha yaklaşmak ve bu hedefe ulaşmanın en önemli adımlarından biri ise profesyonel olarak hazırlanan web sitenizin iyi bir kullanıcı deneyimi (UX) sunmasıdır.
Kullanıcı deneyimi (UX) dinamiğinde kullanıcılarınızı tanımanızı barındırır. Müşterilerinizi gerçekten tanımıyorsanız, onların beklentilerini tam anlamıyla karşılayamazsınız. Bu aşamada da e-ticaret sitenize gelen ziyaretçilerinizi potansiyel alıcılara dönüştürme şansını kaybedersiniz. E-ticaret siteniz üzerinde herhangi bir ürün veya hizmet satın alma aşamasında olan ziyaretçiler gezinme boyunca fikirlerini değiştirir. Bu nedenle her şeyin yolunda gittiğinden emin olmanız gerekir. Gelin içerisinde birçok dinamiği barındıran ve geniş yelpazeli bir süreci içeren kullanıcı deneyiminin e-ticaret ile bağlantısını yakından inceleyelim…
Kullanıcı Deneyimi olarak tanımlanan UX (User Experience), web sitesini ziyaret eden kişilere odaklanan ve site içerisinde gezinmesinden satış sürecine kadar birçok faktörü etkileyen geniş bir konudur. Kısaca, kullanıcının bir ürün veya hizmetle yaptığı herhangi bir etkileşimi ifade eder.
Kullanıcı deneyimi (UX) tasarımı kullanıcının deneyimini şekillendiren her bir ögeyi, kullanıcının istediği her bilgiye kolay bir şekilde ulaşıp ulaşamadığını tasarlar. Bu tasarımın amacı; kullanıcı için kolay, verimli ve çok yönlü bir kullanım sunmaktır. Web sitesinin tasarımı, kullanılan renkler ve görseller, metinlerin uzunluğu, butonların yerleri, sitede aradığınızı bulma hızı, ödeme aşamasının kolaylığı gibi birçok detay web sitelerinin kullanıcı deneyimini etkileyen faktörler arasındadır.
Müşterilerinizin web sitenizde kolayca gezinebilmesini, aradıklarını bulması ve sonucunda gezinmenin satışa dönüşmesinde kullanıcı deneyimi (UX) büyük oranda etkilidir. Sağlam bir altyapıyla oluşturulan kullanıcı deneyimi (UX) e-ticaret sitelerindeki geri dönüşümleri büyük oranda etkileyen bir faktördür. Satışlarınızı artırmak için ziyaretçilerin izledikleri süreçleri kolaylaştıran ve onları satışa teşvik eden iyi bir kullanıcı deneyimi (UX) sunmanız gerekir. Kolay ve anlaşılır bir site ile kullanıcının daha çok ürüne erişmesini ve site içinde rahat dolaşmasını sağlayacaktır. Bu sayede kullanıcıların web sitenizde daha uzun süre vakit geçirmesini sağlayarak, ziyaretlerin satışa dönüşmesini sağlayabilirsiniz.
Bir e-ticaret sitesinden herhangi bir ürün veya hizmet satın alma niyetinde olan tüketiciler gezinme boyunca fikirlerini değiştirir ve bu da işletmeniz için potansiyel müşterilerinizi kaybetmeniz anlamına gelebilir. İster site gezintisinin çok karmaşık olması isterse sayfanın çok yavaş yüklenmesi nedeniyle, kullanıcılar bir e-ticaret sitesindeki deneyimlerinin iyi olmadığını düşünürlerse ürün veya hizmeti almak için hızlıca başka bir alternatife yöneleceklerdir.
Kullanıcılar kullanmaktan memnun oldukları firmalardan alışveriş yapmayı tercih etmektedirler. Bir sorun yaşamadan alışveriş yapabilecekleri, sorun yaşadıkları zamansa çözüm sunabilecek firmaları tercih etmektedirler. Bunu sağlamanın yollarından biri de kullanıcı deneyimlerini geliştirmektedir. Sağlam bir altyapı ile tasarlanan kullanıcı deneyimi, kullanıcının site üzerinde daha uzun süre vakit geçirmesini sağlayacaktır. Kolay ve anlaşılır bir site ile kullanıcı daha çok ürüne erişebilecektir.
1. Kullanılabilirliği artırır
Kullanıcı deneyimi (UX), ürününüzün veya hizmetinizin kullanılmasını kolaylaştırır. İhtiyaç duyulan şeyin çok fazla aranmadan ve çaba sarfedilmeden bulunmasını sağlar. Örneğin; üyelik formunda yapılacak geliştirmeler ile kullanıcıların hızlıca işlem adımlarını tamamlamasını sağlamak kullanıcılar için gelecekteki etkileşimlerin kapılarının açılmasını sağlayacaktır. Web site tasarımının kullanıcıların deneyimlerini geliştirmek üzerine kurulu olması, kullanıcının site üzerinde daha uzun süre vakit geçirmesini sağlayacağı için, tüketiciyi satın alma eylemine de daha çok yaklaştırır.
2. Güvenilirlik sağlar
Ziyaretçilerinizin, ürün veya hizmetinizin ihtiyaçlarını karşılayabileceğine dair güven oluşturmak zaman alır, her kullanıcının etkileşimi ve işleminde tutarlılık gerektirir. Örneğin; sitenizde kolay ve hızlı bir şekilde gezinemezler ise size güvenemeyeceklerini düşünürler. Ürününüzün kalitesi ne kadar iyi olursa olsun marka itibarınız olumsuz etkileneceği için satın alma işlemine yönelmeyeceklerdir. Bu durum nedeniyle potansiyel müşterilerinize ulaşsanız bile son adımda onları kaybedebilirsiniz. Güvenilirlik, kullanıcı deneyimi (UX) tasarımını etkileyen en temel faktörlerden biri olarak kabul edilir. E-ticaret siteniz üzerinde ne kadar iyi bir kullanıcı deneyimi sunarsanız, ziyaretçilerinizin de size ve ürününüze güvenme oranı o oranda artar.
3. Tüketici sadakatini artırır
Kullanıcı deneyiminin (UX) bir diğer avantajı ise tüketici sadakatini artırmasıdır. Eğer kullanıcılar hizmetlerinizi kullanmaktan memnun kalırlarsa, firmanızdan alışveriş yapmaya devam edecektir. Tüketicilerin alışveriş alışkanlıklarını etkileyen en önemli unsur e-ticaret siteniz üzerinde herhangi bir sorun yaşamadan ve hızlı bir şekilde alışveriş yapabileceklerinin güveninin aşılanmasıdır. Yaşadıkları herhangi bir sorun halinde de çözüme ulaşacaklarından emin olmak isterler. Bunu sağlamanın yollarından biri de kullanıcı deneyimini (UX)geliştirmektir. İstediğiniz kadar siteniz üzerinde yenilik yapın, ürünlerinizin çeşitliliğini ve kalitesini artırın, eğer kullanıcı deneyimini geliştirmezseniz kullanıcıların markanıza olan bağlılığını sağlayamazsınız. Onlara iyi bir alışveriş deneyimi sunmanız gerekir. Alışverişlerin büyük bir bölümü yaşanan deneyimler üzerine kurulu olduğu için, onlara bu iyi deneyimleri yaşatmanız uzun vadede sadık müşteri kitlelerine ulaşmanızı sağlar.
4. Mobil uyumlu tasarımla potansiyel satışları artırır
Mobil kullanıcılar dünya nüfusunun yaklaşık %66’sını oluşturur. Mobil uyumlu olmayan bir web sitesinin hemen terk edilme oranı ise mobil uyumlu sitelere kıyasla 5 kat daha yüksektir. Mobil kullanıcılar, web sitenize hızlı bir şekilde erişerek aradıkları ürünleri kolay bir şekilde bulmak isterler. E-ticaret sitenizin mobil uyumlu (responsive) bir tasarıma sahip olmaması ise kullanıcıların çoğunun bir sorun yaşamaları durumunda siteyi tamamen terk etmesine neden olur. Bu noktada, site içerisindeki ziyaretlerin satışa dönüşebilmesi ve alışveriş alışkanlığının devamlılığının sağlanabilmesi için iyi tasarlanmış kullanıcı deneyimi (UX) en etkili unsurlardan biridir.
5. Kullanıcı katılımını artırır
Kullanıcı Deneyimi (UX)'in önemli bir kısmı, web sitenizle etkileşimin kullanıcıyı nasıl hissettirdiğidir. Kullanıcıların dikkatlerini çeken ve kullanıcı deneyimini iyileştiren sade ve düzenli tasarım sizi rakiplerinizden ayırır. Tasarım, kullanılan renkler, yazı stili gibi unsurlar markanızın hikayesini anlatan ve sizleri kullanıcılara tanıtan faktörlerdir. Kullanıcıların sırada ne olduğunu merak etmeleri ve onları web sitenizdeki diğer sayfaları keşfetmeye yönlendirmeleri için ilgi çekici görsel, video veya harekete geçirici mesaj düğmeleri dahil olmak üzere etkileşimli ögeler olmalıdır. Bu ögeler kullanıcıların ilgisini çeker ve onları siteniz üzerinde gezinmeye devam etmek için istekli hale getirir.
E-ticaret siteniz üzerinden potansiyel müşterilerinize ulaşabilmek ve marka değerinizi artırmak için büyük önem arz eden kullanıcı deneyimi (UX) konusundan genel hatlarıyla bahsettik. Eğer firmanız için e-ticaret web sitesine ihtiyacınız varsa ya da sitenizi mobil uyumluluk, kullanıcı deneyimi (UX), SEO gibi konularda web sitenizi geliştirerek dönüşümlerinizi artırmak istiyorsanız profesyonel ekibimiz ile tanışmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Yorum Bildirin