cPanel, Linux sunucularda çalışan lisanslı bir site yönetim aracıdır. Site yönetimi kapsamında eklenen maillerin kontrolü, FTP hesaplarının yönetimi, site analizleri, hata sayfalarını görüntülemesi gibi birçok işlemi cPanel üzerinden gerçekleştirebilmekteyiz. Sunduğu kullanım kolaylıkları ve özellikleriyle dünyada hosting kontrolü için en çok tercih edilen yönetim paneli de cPanel’dir.
27 haziran 2019 gününe kadar tam 20 yıldır aynı lisanslama modeliyle çalışan cPanel, o gün yaptığı açıklamayla bir anda bambaşka bir yapılanmaya giderek kullanıcılarına pek de hoş olmayan bir sürpriz yapmış oldu.
cPanelin verdiği bu hizmetleri belli bir ücret karşılığında gerçekleştirmekteyken 2019’da yapılan duyurunun ardından bu ücretlerde son iki yılda fahiş fiyat artışları kullanıcılara büyük maliyetler doğurmuştur.
20 yıl gibi uzun bir süre boyunca aynı lisanslama modeliyle hizmet veren cPanel’in 2018 yılında Oakley Capital Grubu tarafından satın alınmasının ardından her şey değiştirildi. Şirketin yaptığı yeni lisanslama sistemi tamamen hesap tabanlı bir lisanslamaya geçince cPanel üzerinden hosting sunan tüm firmalar büyük bir şok yaşadı. Bir anda değişen lisanslama modeli ve bununla birlikte ciddi artan ücretlendirmeler sebebiyle bu hizmetlerden yararlanan şirketlerin de maliyetleri artmış oldu.
cPanel’in kullanıcılarına sunduğu 4 paket bulunuyor. Bunlar; Solo, Admin, Pro ve Premier
Bu durumu isterseniz bir örnekle açıklayalım;
Diyelim ki cPanel fiziksel sunucu lisansınız var ve bu sunucuda da 1500 adet aktif hesabınız var. O zaman ödemeleriniz şu şekilde hesaplanacak
1 adet cPanel Premier Paket 32 USD+KDV
1500-100= 1400*0,12 USD +KDV o da 168 USD+KDV’lik bir ek ödeme olarak yansıyacaktır.
Durum böyleyken web hosting hizmeti veren küçük firmalar büyük zarara uğramış ve nispete büyük firmalar ise kendilerine yeni bir panel aramaya başladı.
cPanel lisans ödemelerine bir anda getirilen yaklaşık %2450’lere ulaşan artışlar piyasalarda etkisini göstermiştir. Web hosting sektöründe hizmet veren birçok firma bu artışlardan bir hayli zarar görmüştür. Şimdilerde ise küçük firmalar kendilerine yeni bir alternatif aramaya başlarken çoğu büyük firma ise kendi panellerini yaratmaya başlamışlardır.
2019 yılında başlayarak 2020 ve son olarak da 2021 yılında yapılan fiyat artışları içinse şuanda çeşitli platformlar üzerinden imza kampanyaları sürüyor olsa da belirli bir yol kat edilememiştir.
Biz de tabi ki bu artan fiyatlardan son derece etkilenen firmalardan biriyiz. Bir anda harcamalarımıza hesap dışı binen bu yük için yeni çözüm arayışları içerisindeyiz. Peki ya sizin bu durum için geliştirdiğiniz çözüm nedir? cPanel ücretleri artınca bu durumdan etkilenmemek için neler yaptınız? Konuyla ilgili fikirlerinizi bizimle iletişim sayfamızda yer alan telefon veya mail bilgilerimizden, sosyal medya hesaplarımızdan ulaşarak aktarabilirsiniz.
Yorum Bildirin